Klik hiernaast voor 85 andere wandelingen in de omgeving van Utrecht.
Een wandeling is beleven, proeven en genieten van Gods mooie natuur.

10. Stadswandeling Amersfoort (ANWB)

Naar start Gpx Kaart Outdooractive
1.17u / 5.2km, stadswandeling, Amersfoort, zeer geschikt in het donker Laatst gewandeld: 2018-11-05
Start: Parkeerplaat (gratis) Neptunusplein 25, 3814 BB Amersfoort
Toon kaart op volledig scherm
LET OP: de onderstaande tekst is geen routebeschrijving, gebruik voor de route altijd de kaart op uw telefoon, je volgt dan eenvoudig de route want je ziet altijd met een blauwe stip waar je precies bent.

Dit is een route van de ANWB, die ik iets heb aangepast qua volgorde: de ANWB begint bij Station, deze bij Neptunesplein of Parkeergarage Boegbeeld (Rijpstraat 41 -151 Amersfoort).

ANWB route Ontstaan in de middeleeuwen.
Deze tekst komt van de ANWB:

Amersfoort ontwikkelde zich tot een centrum van nijverheid, waar het bierbrouwen en de textielproductie flink wat geld in het laatje brachten.
De bouwijver, die met deze voorspoed gepaard ging, heeft een historische kern opgeleverd, die nog in prima staat verkeert.
Zowel de Muurhuizen als de goed geconserveerde stadspoorten dragen bij tot de middeleeuwse sfeer. Daarnaast kenmerken kronkelige straten en vele mooie gevels het Amersfoortse centrum.

1. De Stier op de rotonde, dit kunstwerk weegt 8000 kg en is 5 meter hoog.

2. Achter de Kamp staat een deel van de buitenste, latere omwalling, compleet met bescheiden torens.

3. Loop een stukje terug langs de andere kant van deze stadsmuur; door de arbeiderswijk aan de voet ervan kom je bij het Hofje Stichting Armen de Poth.
Hoewel dit onderkomen van de Amersfoortse behoeftigen in de 14e eeuw werd gesticht, dateren de meeste huizen van de 19e eeuw. Het complex is opvallend groot.

4. De gotische St.-Joriskerk kreeg haar huidige vorm omstreeks 1530. De 17e-eeuwse bouwmeester Jacob van Campen ligt er begraven

5. Waar nu het verrassend weidse plein het Hof ligt, stond ooit een kasteel. Je bent nu in het middelpunt van de oude stad.
Er zijn mooie gevels te zien; bijzonder is de loggia van hout en steen tegen de muur van de kerk.

6. Langs het grachtje Havik met gevarieerde architectuur kom je bij de 15e-eeuwse Koppel­poort, deel van de buitenste stadsmuur, die de toegang over land en water moest beschermen.
Even voorbij het spoor ligt het nieuwe Eemplein met een moderne bibliotheek, winkels en een boerenmarkt op vrijdag (11-17 uur).
Ook is hier de Kunsthal KAdE gevestigd, met tentoonstellingen over kunst, architectuur en design.

7. In drie laatmiddeleeuwse muurhuizen is Museum Flehite gevestigd. Dit (kunst) historische museum toont in zeven zalen de verschillende facetten van de geschiedenis van Amersfoort.

8. De Onze-Lieve-Vrouwentoren, ook wel Lange Jan genoemd, is een van de hoogste kerktorens van Nederland. De toren meet 98 m en hoort bij een kerk die in de 18e eeuw door een explosie is verdwenen.

9. Bij Muurhuizen stond ooit de binnenste omwalling.
Toen de stad zich, als gevolg van de economische bloei, in 1380 begon uit te breiden, moest een nieuwe stadsmuur worden gebouwd.
De oude werd grotendeels geslecht en met het vrijgekomen materiaal werden huizen gebouwd die de lijn van de oude stadsmuur exact volgen.
Doordat de constructie van deze huizen plaatsvond in verschillende perioden, is een grote diversiteit aan vormen ontstaan; toch is het karakter van deze straat onmiskenbaar middeleeuws.

10. Ga vanaf Muurhuizen de Kortegracht in om een bezoekje te brengen aan het Mondriaanhuis, het geboortehuis van Piet Mondriaan.
Het huisvest een museum, waarin het leven en werk van de kunstenaar centraal staan. Geniet vanaf de Kortegracht van het doorkijkje rechts langs het huis Tinnenburg naar de Zuidsingel.
Loop dan iets terug, linksaf via de Weeshuisgang naar de Zuidsingel en weer linksaf.
Staand op het bruggetje zie je links Tinnenburg van de andere kant.
Kijk ook naar rechts en zie de Eem onder de Monnickendampoort de stad binnenstromen.

11. De 13e-eeuwse Plompetoren, geflankeerd door huizen van iets later datum, fungeerde als gevangenis en werd daarom ook de Dieventoren genoemd.

12. Twee torens versterken de Kamper­binnenpoort, waar de handelsweg de stad verlaat. De Kamp, zoals deze straat tegenwoordig heet, heeft fraaie gevels op de huisnrs. 10 (D’gekroonde bye-korf uit 1687), 48 en 56.

Tip: Ook bij avond is dit een leuke route, wij hebben deze route 's avonds gedaan, zoals je op de foto's kunt zien.


Koppelpoort


De Stier


Stadsmuur bij Sint Annastraat


Oud stadsgezicht


Langestraat


Snorfietsers met historische kleding voor Joriskerk


Centrumplein het Hof bij Joriskerk op achtergrond Lange Jan


Sluisje met op achtergrond de Koppelpoort


Koppelpoort met Lange Jan


Eemplein


Lange Jan onze lieve vrouwetoren


Lieve Vrouwekerkhof


Mooie gevels


Kamperbinnenpoort


Neptunesplein start en eindpunt van de wandeling gratis parkeren

Wandelingen in de buurt

Copyright (c) 2019 Avondwandelingen.nl. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com