Klik hiernaast voor 123
andere wandelingen in
de omgeving van Utrecht.
Een wandeling is beleven, proeven
en genieten van Gods mooie natuur.

112. Kasteel Amerongen en Amerongse berg

2.00u / 7.8km, natuurwandeling, Amerongen, niet geschikt in het donker Laatst gewandeld: 2020-10-24
Start: Gratis parkeren TOP Amerongen, Burgwal 6, Amerongen
Download gpx Start wandeling Ga naar wandeling
Let op! Instructies (want onderstaande tekst is geen routebeschrijving)
  1. Open deze wandeling op uw telefoon.
  2. Om via Google-maps naar het startpunt te navigeren: Druk op Ga naar wandeling
  3. Bent u op het startpunt van de wandeling, dan kunt u de wandelkaart openen: Druk op Start wandeling
  4. Op de wandelkaart drukt u op de 'cirkel met vier streepjes' linkonder op het scherm om uw huidige positie weer te geven.
Bron: Wandelen rond kasteel Amerongen

Officiële route iets ingekort
Zie voor een gedetailleerde beschrijving van de originele route: Gedetailleerde beschrijving.
Wij hebben de volledige originele route van ruim tien kilometer gelopen, voor deze site heb ik hem ingekort naar 7.8 kilometer, dan mis je geen bijzonderheden, alleen een stukje bos.

Parkeren
We zetten de auto neer op de parkeerplaats aan de Burgwal te Amerongen, je kunt hem ook bij kasteel Amerongen neerzetten, dat scheelt 200 meter lopen.
We lopen eerst naar het uitkijkpunt Amerongse Bovenpolderplatform, met een mooi uitzicht over de uiterwaarden van de Neder-Rijn.
Vervolgens wandelen we naar beneden en volgen het wandelpad richting Amerongen, dit vond ik een van de mooiste delen van de route. Zeker ook het laatste stukje voor het kasteel waar je rechts de Andreaskerk ziet en huizen bovenop de glooiende dijk, het doet hier engels-achtig aan.

Kasteel Amerongen
Dan staan we bij het kasteel, het terrein is niet vrij toegankelijk, voor € 4,50 heb je toegang tot de tuin, voor € 12,50 krijg je rondleiding door kasteel + de tuin.
Kasteel Amerongen is één van de weinige kastelen in Nederland die buiten de dijken in de uiterwaarden ligt. Het is een van de best bewaarde buitenhuizen uit de Gouden Eeuw van Nederland.
Hier kunt u de collectie en de schitterende tuinen van Kasteel Amerongen bewonderen.
Vandaag de dag ziet u in Kasteel Amerongen de fraaie collectie porselein, muziekinstrumenten en familieportretten uit de 18de en 19de eeuw.
Een aantal van de kamers is rond 1900 aangepast en verfraaid door de architect van het Rijksmuseum en Kasteel de Haar, Pierre Cuypers. Na de Eerste Wereldoorlog verleent de bewoner van Amerongen, graaf van Aldenburg Bentinck, onderdak aan de gevluchte Duitse keizer Wilhelm II. De keizer verbleef er tot hij in mei 1920 naar het nabijgelegen Huis Doorn verhuisde. Kasteel Amerongen ging de geschiedenisboeken in als de plek waar Wilhelm II zijn troonafstand ondertekende.


Oude dorp Amerongen
Na het kasteel lopen we een stukje door het oude Amerongen (ten zuiden van N225).
Amerongen heeft een heel oud dorpscentrum (de naam Amerongen komt het eerst tot ons via een geschreven bron uit het jaar 1126!). Vroeger liep de weg van Utrecht naar Keulen dwars door het dorp.
In het dorp staan veel karakteristieke gebouwen, zoals de Andrieskerk, tabaksboerderijen en -schuren. Veel oude boerderijen in het dorp dateren uit de negentiende eeuw.

Monument tegen Napoleon
We steken bij het kerkhof de N225 over en komen dan (bijna) langs een opmerkelijk monument, net voor we bij restaurant ’t Berghuis komen.
De herdenkingsnaald is opgericht ter ere van de nederlaag (!) van Napoleon bij Waterloo. Dit monument is gemaakt in opdracht van de bewoners van kasteel Amerongen, in het bijzonder door de jonkvrouw, Annebetje van Tuyll van Serooskerken. Zij was dolblij dat de Fransen waren verslagen en Napoleon het veld moest ruimen, want daarmee kwam ook een eind aan de ballingschap van de kasteelfamilie in Engeland.

Amerongse berg
Vanaf restaurant 't Berghuis gaan we vijftig meter stijgen tot we de top van de Amerongse berg hebben bereikt, dit is hoogste berg van provincie Utrecht.
Na de top dalen we af naar het sterrenbos met in het midden de 'eenzame eik' met bankjes eromheen. Jammer genoeg waren alle bankjes bezet toen wij er liepen.
Na dit sterrenbos wandelen we nog ruim twee kilometer door het bos in zuidelijke richting tot we weer bij de N225 zijn, deze steken we over.

Uiterwaarden van de Neder-Rijn
Nu zien we links korenmolen 't Wissel, maar we gaan nu rechts ruim een kilometer over een mooi pad door de uiterwaarden van de Neder-Rijn, waarna we weer bij het uitkijkpunt terugkomen.
Het was een mooie afwisselende wandeling langs uiterwaarden, kasteel Amerongen, het oude dorp en de Amerongse berg, die vooral in de herfst mooi is.


Lijkt wel een engels landschap


Informatiebord Utrechts Landschap


Amerongse Bovenpolderplatform


Amerongse Bovenpolderplatform


Vanaf Amerongse Bovenpolderplatform mooi zicht over uiterwaarden Neder Rijn


Uiterwaarden Neder Rijn bij Amerongen


Kasteel Amerongen


Andrieskerk van Amerongen


Kolom van Lady Athlone herdenking van nederlaag van Napoleon bij Waterloo


Restaurant t Berghuis


De top van de Amerongse berg


Bij de Amerongse berg


Molen t Wissel tussen Amerongen en Elst





































Wandelingen in de buurt













Copyright (c) 2019 Avondwandelingen.nl. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com