Klik hiernaast voor 123
andere wandelingen in
de omgeving van Utrecht.
Een wandeling is beleven, proeven
en genieten van Gods mooie natuur.

116. Heuvelland, het mooiste van Epen Bronnenland, Eper molen, Volmolen, Geul, Heimansgroeve, Chateau Beusdael

2.00u / 7.5km, natuurwandeling, Epen, niet geschikt in het donker Laatst gewandeld: 2021-05-27
Start: Gratis Parkeerplaats Terpoorterweg Epen
Download gpx Start wandeling Ga naar wandeling
Let op! Instructies (want onderstaande tekst is geen routebeschrijving)
  1. Open deze wandeling op uw telefoon.
  2. Om via Google-maps naar het startpunt te navigeren: Druk op Ga naar wandeling
  3. Bent u op het startpunt van de wandeling, dan kunt u de wandelkaart openen: Druk op Start wandeling
  4. Op de wandelkaart drukt u op de 'cirkel met vier streepjes' linkonder op het scherm om uw huidige positie weer te geven.
Eper molen
Hier kun je eenvoudig en gratis parkeren. Wij deden deze route vanaf ons vakantiehuisje, hadden dus geen parkeerplaats nodig.
De Eper Molen of Wingbergermolen is een watermolen in de buurtschap Terpoorten bij Epen die samen met de Volmolen gebruikmaakt van het water van het riviertje de Geul.

In 1844 werd de Eper Molen gebouwd op de plaats waar de Geul een scherpe bocht maakte, zodat het water rechtdoor naar de molen kon stromen.
In het midden van de 19e eeuw had de molen een onderslagrad met een middellijn van 5,4 meter en een breedte van 83 centimeter dat in 1854 vernieuwd was.
In 1890 werd bij de molen een peilschaal geplaatst door de Provinciale Waterstaat waarbij geconstateerd werd dat de molen een ander waterrad had. Het rad bleek vervangen door een kroprad met een doorsnede van 5,7 meter en een breedte van 77 centimeter. Voor het rad werd er een krop aangebracht waardoor het een middenslagmolen was geworden in plaats van een onderslagmolen. Hierdoor werd het rendement sterk verbeterd.
In 1913 kreeg de eigenaar van het provinciebestuur toestemming om het waterrad te vervangen door een turbine. In 1914 werd het rad door de gietijzeren turbine vervangen en tevens werd het aangezicht van de molen veranderd. Boven de molentak werd de turbinekamer tegen de zijgevel van het molengebouw gebouwd.


De Geul
Na de Epermolen zien we na een paar honderd meter recht voor ons de Volmolen, die we nu laten zitten, we komen er op de terugweg langs. We maken een scherpe bocht naar links en beklimmen de steile heuvel van ongeveer 30 meter. Later klimmen we nog meer, dat gaat echter meer gelijkmatig, zodat je het niet zo voelt.
Bovenaan de heuvel staat een bankje, maar we zijn nog net onderweg dus passeren we hem ongebruikt. Gelijk na het hek rechts dalen we via een leuk donker paadje af tot we bij de Geul uitkomen.
De wandeling blijft het eerste deel in de buurt van het sterk slingerende riviertje de Geul.
De Geul (Limburgs Gäöl, Duits: Göhl, Frans: Gueule, oude benamingen: Gullo (922), Guel en Goel (15e eeuw) en Gule) is een rivier die ontspringt in de gemeente Raeren in België bij de Cycloopstenen aan de Duitse grens, nabij de plaats Lichtenbusch. Ze verlaat België bij Sippenaeken en komt bij Cottessen Nederland binnen. Bij het gehucht Voulwames boven Itteren mondt ze uit in de Maas. De gemiddelde afvoer van de Geul bedraagt ongeveer 4 m3/s.

Hier langs de Geul is het echt prachtig, als wij er zijn, staat het vol met gele bloemetjes.

Heimansgroeve
Aan onze linkerhand zien we de Heimansgroeve, hier kun je mooi de verschillende gesteenten zien.
De Heimansgroeve is een voormalige steengroeve in Nederlands Zuid-Limburg in de gemeente Vaals. De groeve ligt ten noordwesten van Cottessen en ten zuiden van Camerig. De Heimansgroeve ligt in een helling (steilwand) van een door de Geul uitgeslepen Geuldal aan de voet van de zuidwestelijke helling van het Plateau van Vijlen. In de buurt van de Heimansgroeve monden de Belleterbeek, de Tergraatbeek en de Lousbergbeek uit in de Geul. Op ongeveer 350 meter naar het zuiden ligt de Hoeve Bervesj.
De groeve is genoemd naar de natuuronderzoeker en onderwijzer Eli Heimans.
Tegenwoordig is de Heimansgroeve niet meer in gebruik. De groeve is een geologisch monument dat wordt beheerd door de Stichting Het Limburgs Landschap.[1] Omdat het gesteente hier erg hard is heeft het KNMI onder de groeve een seismologisch meetstation opgesteld om aardbevingen te registreren.


Kuttingen
Via de (de tweede, eerst zagen we er ook al een, die komt bij camping uit) brug gaan we de Geul over en lopen dan een paar honderd meter langs de slingers van de Geul noordwaarts.
We houden links aan, dan gaan we langs een mooi smal pad langzaam omhoog richting buurtschap Kuttingen. In Kuttingen gaan we door een (enigszins verscholen) hek in zuidelijke richting tot we bij de verharde weg 't Veld uitkomen.
Voor de kleintjes vinden we het leuk om nu even een paar honderd meter links te gaan en zo Belgie binnen te lopen. Bij 't Veld gaan we rechts en komen dan bij een bekende picknicktafel met uitzicht op Chateau de Beusdael. Dit bankje staat op vele foto's over Zuid Limburg.

Chateau de Beusdael
Het Kasteel van Beusdael is een kasteel in het gehucht Beusdael in de deelgemeente Sippenaeken van de gemeente Blieberg in de Belgische provincie Luik tegen de grens met Nederland. Het kasteel ligt aan de Rue de Beusdael en wordt omgeven door een gracht gevuld met water.
Het kasteel ligt in een laagte in het landschap, en in het vlakbij gelegen Bronnetjesbosch ontspringt de Terzieterbeek. In het zuiden en zuidwesten ligt het Beusdalbos. Het kasteel is niet openbaar toegankelijk.


Terziet
Via een klompenpad door het weiland dalen we af naar het buurtschap Terziet met zijn vele vakwerkhuizen.
Terziet (Limburgs: Terziet) is een buurtschap ten zuiden van Epen in de gemeente Gulpen-Wittem in de Nederlandse provincie Limburg. De buurtschap ligt in het dal van de Terzieterbeek (of Sielerbeek) tussen Plaat en de grens met België. In de 14e eeuw werd de buurtschap aangeduid als Rosit of Rosyt. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het woord ‘rausa’, wat ‘riet’ betekent.
In Terziet staan verschillende vakwerkboerderijen en –huizen. Op de splitsing met de Helweg staat een Mariakapel. Bij Terziet liggen de natuurgebieden Onderste Bos en Bovenste Bos. Terziet vormt samen met Kuttingen een beschermd dorpsgezicht.
Bij Terziet ligt de Groeve Bovenste Bosch, een geologisch monument in het Bovenste Bosch. Ten noordoosten van Terziet ligt het Geologisch monument Terziet.
Door de buurtschap stroomt de Terzieterbeek, een zijrivier van de Geul. In Terziet monden verschillende zijbeken in de Terzieterbeek uit, waaronder de Helbergbeek, Bredebron en de Fröschebron.


Holle weg
In Terziet lopen we langs de Terzietbeek en volgen we de verharde weg, bij de splitsing houden we rechts aan.
Na de camping Gullikers gaan we bij T-splitsing links het half-verharde pad 'Smidsberg' op. Dit is een voorbeeld van een zogenaamde 'holle weg' met aan beide zijden van de weg een hoge berm.

Volmolen
Bij het oversteken van de Plaatweg volgen we het bordje Volmolen.
Het bekendste gebouw in het Geuldal is waarschijnlijk de Volmolen bij Epen. De molen was een onderdeel van de Vaalser lakenindustrie. Door de ligging van de molen aan de Geul was er veel water beschikbaar om te kunnen vollen, het vervilten van wol. Zo’n grote hoeveelheid water was er niet in de omgeving van Vaals.

Samenvatting
De wandeling gaat voor 80% over paden waar geen auto's kunnen komen, heerlijk rustig dus. Bezienswaardigheden langs de route zijn: de Eper molen, het riviertje de Geul, de Heimansgroeve, kasteel Beusdael en de Volmolen.
Echt een vijf sterren wandeling!


Mooi wandelpaadje


Eper molen


Cottessen


De Geul en bomen met Maretakken parasiet


Een beetje modderig na langdurige regen


Heimansgroeve


Vanaf boven uitzicht op Epen


Koeien langs de Geul


Boom in de Geul


De Geul doet zijn naam eer aan


Chateau de Beusdael


Vakwerkhuis in Terziet


Terziet met vakwerkhuis


Een zogenaamde holle weg


Eper volmolen


De rand van dorp Epen





































Wandelingen in de buurt













Copyright (c) 2019 Avondwandelingen.nl. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com