Klik hiernaast voor 123
andere wandelingen in
de omgeving van Utrecht.
Een wandeling is beleven, proeven
en genieten van Gods mooie natuur.

52. Zaandijk en Zaanse Schans met pontje en gratis parkeren

0.51u / 3.5km, stadswandeling, Zaandijk, niet geschikt in het donker Laatst gewandeld: 2019-06-10
Start: Gratis parkeren Schoolpad Zaandijk
Download gpx Start wandeling Ga naar wandeling
Let op! Instructies (want onderstaande tekst is geen routebeschrijving)
  1. Open deze wandeling op uw telefoon.
  2. Om via Google-maps naar het startpunt te navigeren: Druk op Ga naar wandeling
  3. Bent u op het startpunt van de wandeling, dan kunt u de wandelkaart openen: Druk op Start wandeling
  4. Op de wandelkaart drukt u op de 'cirkel met vier streepjes' linkonder op het scherm om uw huidige positie weer te geven.
Algemene informatie
Erg leuke wandeling bij een van de vijf meest bezochte stukjes Nederland. Je moet alleen geen mensenvrees hebben, want die kom je hier veel tegen.
De Zaanse Schans is vrij toegankelijk zonder entree. Het bezoek van de molens en diverse musea kost echter wel geld (zie: www.dezaanseschans.nl voor de tarieven). Je kunt voor ongeveer E 15,- een combinatiekaart kopen waarmee je dan overal in kunt.
Als je parkeert op de officiele parkeerplaats kost het E 10,-, in het dorp Zaandijk is het gratis (de bovenstaande wandelroute komt door het dorp, dus dat is geen probleem).

Kindvriendelijk
Wij deden deze wandeling met kinderen tussen 2 en 13 jaar, ze vonden het allemaal leuk, het mooie zonnetje werkte ook erg mee.
Ons plan was om via het klompenpad Schanszichtpad (aan het eind van de Zaanse Schans rechts) te lopen, maar deze was jammergenoeg afgesloten omdat de bruggetjes niet meer veilig zijn.

Voetveer
Let op: het voetveer is open van 10.00 tot 17.00 (kind t/m 10 jr gratis, vanaf 11 jr E 1,-).

Uniek stukje Nederland
De Zaanse Schans is een woon-werkgebied waarin de 18e en 19e eeuw herleven. Wandel langs het bakkerijmuseum en geniet van de geur van verse koeken, of kijk even binnen bij het pakhuis waar klompen gemaakt worden.
De kaasmakerij, tinnegieterij en de diverse molens mag u ook zeker niet missen. De Zaanse Schans is een uniek stukje Nederland, vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen.

Historische houten bebouwing
De Zaanse Schans is een buurt met historische houten bebouwing in de gemeente Zaanstad. Het ligt aan de Zaan, tegenover het dorp Zaandijk en naast de Julianabrug. Het is een bekende toeristische bestemming met jaarlijks honderdduizenden bezoekers: in 2016 waren er 1,8 miljoen, in 2017, 2,2 miljoen. Het is opgezet met de bedoeling het historisch erfgoed te bewaren, maar het is geen afgesloten openluchtmuseum. De huizen zijn bewoond, zodat er niet alleen toeristen naar het terrein komen.

Molens verplaatst
Tussen 1961 en 1974 werden vele oude houten gebouwen uit de Zaanstreek met diepladers naar het uitbreidingsplan Zaanse Schans gebracht en in oude luister hersteld. Ook enkele molens werden naar hier verplaatst. Alleen de onderbouw van de verfmolen de Kat (oorspronkelijk een oliemolen) en van de oliemolen de Bonte Hen, alsmede de oliemolen de Os staan nog op hun oorspronkelijke erf. Ook later zijn regelmatig gebouwen naar de Zaanse Schans verhuisd.
De buurt is in 1961 vernoemd naar de schans die Diederik Sonoy, gouverneur in dienst van Willem van Oranje, in 1574 liet bouwen om de Spaanse troepen tegen te houden.

Video over Zaanse SchansVier molens


Vanaf de brug mooi uitzicht over Zaandijk


Vanaf de brug mooi uitzicht over de Zaanse Schans


Links de winkeltjes op Kalverringdijk


Als je alleen links naar de winkeltjes kijkt mis je dit mooie stukje


Zaagmolen


Met grote klompen op de foto


Allemaal klompen


Ambachtelijke kledij


Molen


Zicht op Kalverringdijk


Het pontje bij de Bonte Hen

Wandelingen in de buurt

Copyright (c) 2019 Avondwandelingen.nl. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com