Klik hiernaast voor 85 andere wandelingen in de omgeving van Utrecht.
Een wandeling is beleven, proeven en genieten van Gods mooie natuur.

68. Bos en heide Bornia, Landgoed Heidestein bij Driebergen Zeist

Naar start Gpx Kaart Outdooractive
1.38u / 6.6km, natuurwandeling, Driebergen Zeist, niet geschikt in het donker Laatst gewandeld: 2019-09-25
Start: Gratis parkeerplaats bij Pannenkoekenhuis Princenhof
Toon kaart op volledig scherm
LET OP: de onderstaande tekst is geen routebeschrijving, gebruik voor de route altijd de kaart op uw telefoon, je volgt dan eenvoudig de route want je ziet altijd met een blauwe stip waar je precies bent.

Leuke afwisselende route door parken, een bos en over de heide.

Het begint nu (eind september) 's avonds bijna te donker te worden om door natuurgebied te wandelen, we proberen het toch nog een keer.
We zetten de auto bij Pannenkoekenhuis Princenhof, je kunt ook eenvoudig starten vanaf het NS (en bus) station Driebergen/Zeist.
Eerst steken we de Breullaan over en komen in een park met daarop buitenplaats De Breul.
Het werd voor het eerst in de geschriften vermeld in 1413. Vanaf 1551 kwam het landgoed, dankzij het huwelijk van de toenmalige eigenaresse Anna van Buren met Willem van Oranje, in handen van de Oranjes.
We lopen dit mooie park (met o.a. Rododendrons) door en komen bij de Arnhemsebovenweg, deze steken we over en gaan dan naar rechts en daarna vrij snel links het bos in.
Vervolgens lopen we een kleine kilometer door dit mooie bos en gaan dan rechts richting Landgoed Heidestein.
Op het pad richting het landgoed nemen we een stukje mee van de 'Bomenroute Heidestein / Utrechts landsschap', leuk dat veel bomen een naambordje hebben gekregen (bijv. Amerikaanse eik, Fijnspar, Haagbeuk, Vliegden enz).
We komen aan bij het theehuis Heidestein (staat in de steigers, als wij er lopen) met een prachtige bosvijver.
Het landgoed Heidestein is pas honderd jaar geleden aangelegd, toen het in handen kwam van de familie de Wetstein Pfister. In het kader van de werkverschaffing liet de heer de Wetstein Pfister, vlakbij de voormalige villa Heidestein, een grote vijver graven met in het midden een eiland. Tussen villa en vijver liet hij een wal opwerpen van de overgebleven grond. Om van het huis naar de vijver te komen, legde hij drie tunnels aan: twee wandeltunnels en een vaartunnel.
Beide wandeltunnels zijn opgenomen in deze route. Huize Heidestein is in 1939 helaas door brand verwoest.

Via het mooie zandpad lopen we rechts om de vijver heen, we gaan door tunneltje (vroeger onder het spoor door) en gaan dan links omhoog de trap op. Nu hebben we een mooi uitzicht over de vijver. Vanaf het uitkijkpunt gaan we weer naar beneden en houden dan links aan, dan gaan we door een andere oude spoortunnel (deze is iets langer) en houden steeds links aan.
Over de brug gaan we gelijk naar rechts en komen dan bij het prachtige heidegebied met heuveltjes, zandverstuivingen en een meertje. Op deze Borneo heide graast een kudde Drentse heideschapen.
We lopen links om het meertje heen en lopen dan terug langs de Spreng, een droge geul, die dit meertje verbindt met de vijver van villa Heidestein.
Via het bos komen we na ruim een kilometer bij een spoorwegovergang op de Arnhemsebovenweg.
We steken het spoor over en de weg over en wandelen dan een bosje door, passeren we aan onze linkerhand sportvelden en komen dan bij park Beerschoten-Willinkshof.
Hier stond de buitenplaats Beerschoten van de familie Willink, deze familie had hun enig kind verloren en legateerden de buitenplaats aan de gemeente Driebergen.
Voorwaarde daarbij was dat het huis zou worden afgebroken en het park en het aan de overkant gelegen hertenkamp als openbare wandelplaats zou gaan dienen.
Op de plek van het huis verrees in 1889 het tuintempeltje naar ontwerp van architect C.B. Posthumus Meyjes sr. Ook de Amsterdamse beeldhouwers Pierre E. van den Bossche en Willem Crevels waren bij de bouw betrokken.

Langs de Hoofdstraat lopen we weer terug naar het startpunt van de route.


Grazende Drentse heideschapen op Borneo


Park met buitenplaats De Breul


Park bij buitenplaats De Breul


Een stukje bomenroute met veel naambordjes bij bomen


We gaan door een voormalig spoortunneltje


Prachtige bosvijver op landgoed Heidestein


Brug bij landgoed Heidestein


Blijkbaar stond hier vroeger veel water in de sloot


Heide Borneo


Drentse heideschapen op Borneo


Bosvijver Borneo


Bosvijver Borneo


Heide Borneo


Tuintempeltje park Beerschoten Willinkshof


Pannenkoekenhuis Princenhof

Wandelingen in de buurt

Copyright (c) 2019 Avondwandelingen.nl. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com