Klik hiernaast voor 123
andere wandelingen in
de omgeving van Utrecht.
Een wandeling is beleven, proeven
en genieten van Gods mooie natuur.

72b. Kasteel Groeneveld en Kasteel Hooge Vuursche

1.50u / 7.3km, natuurwandeling, Baarn, niet geschikt in het donker Laatst gewandeld: 2019-10-23
Start: Gratis parkeren bij Hoeve Ravenstein, Ravensteinselaan 3, Baarn
Download gpx Start wandeling Ga naar wandeling
Let op! Instructies (want onderstaande tekst is geen routebeschrijving)
  1. Open deze wandeling op uw telefoon.
  2. Om via Google-maps naar het startpunt te navigeren: Druk op Ga naar wandeling
  3. Bent u op het startpunt van de wandeling, dan kunt u de wandelkaart openen: Druk op Start wandeling
  4. Op de wandelkaart drukt u op de 'cirkel met vier streepjes' linkonder op het scherm om uw huidige positie weer te geven.
Oost Indie
Ik had de auto neergezet op de parkeerplaats bij Kasteel Groeneveld, je kunt ook parkeren bij Hoeve Ravenstein.
Het kasteel had ik voor het laatst bewaard, ik liep eerst rechts van het kasteel de lange laan langs het water. Op de foto is te zien dat het nu herfst is.
We blijven een kilometer langs het water lopen en gaan het tweede bruggetje over. Aan de overkant van het water zien we het park wat bij het kasteel hoort.
Net over de brug zien we rechts een paar hele oude dikke bomen met een prachtige vorm. Links zien we weilanden met koeien en paarden.
Na boerderij 'Oost Indie' gaan we het spoor over. Hierna volgt een stuk bos met naam Hoge Vuursche, hier komen we nu vele paddestoelen tegen.
Na het bos slingeren we het bos door in zuidelijke richting tot we bij de drukke N415 zijn, dan gaan we links een stukje over de parallelweg.

Kasteel de Hooge Vuursche
Na tweehonderd meter zien we links Kasteel de Hooge Vuursche. Met de auto ben ik er vaak langsgekomen en dan leek het me altijd een prachtig (zeker als het verlicht is) kasteel achter een grote fontein.
Nu ik er lopend wat dichterbij kom valt het me een beetje tegen.
Wikipedia: De Hooge Vuursche is een vroeg-20ste-eeuws kasteelachtig buitenhuis in de gemeente Baarn. Het is niet te verwarren met het gelijknamige voormalig 17e-eeuwse buitenhuis, vermoedelijk gesloopt in 1815. Dat buitenhuis stond ter hoogte van de huidige afslag naar Lage Vuursche, aan de noordzijde van de Hilversumsestraatweg.
De uitgestrekte bossen tussen Baarn en Hilversum waren in de 19e eeuw eigendom van jonkvrouwe Louise Charlotte Rutgers van Rozenburg (1854 - 1908) en staan bekend als de Hooge Vuursche. Ze trouwde met Johannes Adrianus Leonard van den Bosch (1861 - 1943) en samen woonden ze in een landhuis aan de overzijde van het huidige kasteel, aan de zuidzijde van de Hilversumsestraatweg.Na haar overlijden trouwde Van den Bosch met baronesse Ernestine Louise van Hardenbroek van Lockhorst, en gaf opdracht aan bouwmeester Eduard Cuypers een kasteel te bouwen.
Veel ornamenten die in het kasteel zijn verwekt hebben met scheepvaart te maken, omdat Van den Bosch een opleiding tot luitenant-ter-zee 1e klasse heeft gehad. De tuinen werden aangelegd door tuinarchitect Dirk Tersteeg uit Naarden. De bestaande Serpentine-vijver werd met 1500 meter verlengd en het uitgegraven zand werd gebruikt om de grond om de vijver te verhogen. Deze heuvels worden de Bloedberg genoemd.
Op het toegangshek staat het jaartal 1912, maar aangenomen wordt dat het huis in 1911 werd voltooid. De familie gaf er veel feesten, maar na de echtscheiding in 1915 verbleef Van den Bosch meer en meer in de Verenigde Staten.


Superdeluukse metalen brug
We vervolgen de parallelweg en gaan na 500 meter links de Bosbadlaan in en bij het eerste wandelpaadje weer naar rechts.
Nu volgt een mooi stukje bos. Helemaal aan het eind van het pad komen we bij een voetgangersbrug over het spoor. Het is een superdeluukse metalen brug, kosten nog moeite lijken gespaard voor een veilige oversteek.
Na de brug gaan we gelijk links en volgen ongeveer 400 meter het spoor en gaan dan met het pad naar rechts in noordelijke richting.

Hoeve Ravenstein
Na 800 meter gaan we bij de Ravensteinselaan linksaf langs Hoeve Ravenstein, je kunt hier een kijkje nemen.
Na de boerderij gaan we het eerste pad rechts het park van Groeneveld op, gaan bij het water naar rechts en dan links het bruggetje over.
We komen dan vanzelf weer terecht op de weg langs het Kasteel.

Kasteel Groeneveld
Wikipedia: Kasteel Groeneveld is gebouwd rond 1710 en geldt als één van de mooiste voorbeelden van een landhuis uit de stijlperiode van de Rococo.
Kasteel Groeneveld ontstond in de traditie van de 17de en 18de eeuwse landgoederen. In die tijd was het gebruikelijk voor rijke stedelingen, voornamelijk Amsterdammers, om een ‘buiten’ aan te schaffen.
In wezen waren de buitenplaatsen als zomerhuizen bestemd. Dat geldt ook voor Groeneveld, dat vermoedelijk gebouwd is op de fundamenten van een boerenhofstede. Aanvankelijk bestond het huis alleen uit het middengedeelte van het hoofdgebouw en de twee bijgebouwen: koetshuis en oranjerie. De zijvleugels dateren uit omstreeks 1760.

Het was een leuke boswandeling, met name in de herfst, het park bij Kasteel Groeneveld vond ik het mooiste deel.

Drone filmpje van mijn zoon:Kasteel Groeneveld


Lange boslaan in de herfst


Op achtergrond zien we een glimp van Kasteel Groeneveld


Bruggetje in de herst


Mooie boom


Paddestoelen


Kasteel de Hooge Vuursche


Restaurant Vuur


Oranje paddestoel


Bruine paddestoel


Vliegenzwam


Boomparasieten


Vanaf de voetgangersbrug


Hoeve Ravenstein


Infobord Hoeve Ravenstein


Park Groeneveld


Waterkunstwerk


Infobord Landgoed Groeneveld

Wandelingen in de buurt

Copyright (c) 2019 Avondwandelingen.nl. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com