Klik hiernaast voor 123
andere wandelingen in
de omgeving van Utrecht.
Een wandeling is beleven, proeven
en genieten van Gods mooie natuur.

86. Rondje uiterwaarden door De Steenwaard en Werk aan de Groeneweg

1.32u / 6.3km, natuurwandeling, Schalkwijk, niet geschikt in het donker Laatst gewandeld: 2020-04-17
Start: Gratis parkeren op parkeerplaats Werk aan de Groeneweg
Download gpx Start wandeling Ga naar wandeling
Let op! Instructies (want onderstaande tekst is geen routebeschrijving)
  1. Open deze wandeling op uw telefoon.
  2. Om via Google-maps naar het startpunt te navigeren: Druk op Ga naar wandeling
  3. Bent u op het startpunt van de wandeling, dan kunt u de wandelkaart openen: Druk op Start wandeling
  4. Op de wandelkaart drukt u op de 'cirkel met vier streepjes' linkonder op het scherm om uw huidige positie weer te geven.
Bloeiende Raapzaad
We zetten de auto neer op het parkeerplaatsje van Werk aan de Groeneweg langs de Groeneweg in Schalkwijk.
Gisteren had ik met mijn zoon het Klompenpad Lint- en Liniepad gelopen, toen kwamen we langs dit beeldschone stukje natuur met het bloeiende Raapzaad (niet verwarren met Koolzaad).
Om ook mijn vrouw hierin te laten delen ben ik deze keer met haar op pad.
We doen het net na het avondeten, 's avonds is het hier superrustig, bij Werk aan de Groeneweg hebben we een paar mensen gezien, tijdens de wandeling door de uiterwaarden zijn we niemand tegengekomen.

Werk aan de Groeneweg
Eerst lopen we een rondje over dit 'Werk' van de Nieuwe Hollandsche Waterlinie.
Wikipedia:
Het Werk aan de Groeneweg is een Nederlandse stelling langs de Lek op het Eiland van Schalkwijk, nabij het dorp Schalkwijk. De stelling is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en gebouwd tijdens de mobilisatie van de Eerste Wereldoorlog.
Het Werk aan de Groeneweg ligt 1700 meter oostelijk van Fort Honswijk en moest een eventuele directe aanval uit het oosten weerstaan. De stelling bestond uit een aarden wal met loopgraven en grachten. Deze stelling liep vanaf de Achterdijk tot in de uiterwaarden van de Lek. Ook werden er schuilplaatsen gebouwd van gewapend beton.
In 1936 werden tien schuilplaatsen omgebouwd tot een kazemat. Tijdens de mobilisatie van de Tweede Wereldoorlog in 1939 en 1940 werd het Werk uitgebreid met tankversperringen, mitrailleuropstellingen en nieuwe schuilplaatsen.
Het terrein is gedeeltelijk geëgaliseerd. De tientallen groepsschuilplaatsen en kazematten zijn nog in het landschap te zien. Tussen en rond de kazematten staan hoogstamfruitbomen en struiken die voor een bijzonder decor zorgen.

Uiterwaarden
Daarna gaan we op de Lekdijk 100 meter naar rechts tot je links in de uiterwaarden kunt komen, we houden links aan en lopen richting het water, een keer een hek over en daarna volgt de weg vanzelf (we houden de Lek aan onze rechterhand).
Onderweg zien we rechts nog een wandel-/fietspontje, na een kilometer komen we in De Steenwaard.

De Steenwaard
De Steenwaard is een uiterwaardengebied langs de Lek in gemeente Houten tegenover Culemborg. De Steenwaard wordt doorsneden door de spoorlijn Utrecht-Den Bosch.
De Steenwaard bestaat uit weidegebied, grote stukken water en langs de winterdijk stukken bos. Bij hoogwater van De Lek loopt het gebied deels onder water. De omgeving van De Steenwaard bij de veerpont naar Culemborg is hele jaar door bereikbaar.
Het gebied kent grote aantallen ganzen (de grauwe gans, kolgans, brandgans en vreemde ganzen als de Canadese gans, de Indische of streepkopgans, de nijlgans en de tamme gans), maar ook eenden, ooievaars, grutto’s, kieviten, tureluurs, kleine plevier, graspiepers en veldleeuweriken. Ook zijn er oeverzwaluwen.
Omdat in Steenwaard veel vogels in de winter verblijven, is het natuurgebied tussen oktober en april afgesloten voor het publiek. Wel kan dan het uitzichtpunt aan de westkant worden bereikt vanaf de ingang bij de veerpont naar Culemborg.
In Steenwaard zijn ongeveer acht soorten amfibieën (poelkikker, bastaardkikker, heikikker, bruine kikker, kleine watersalamander, kamsalamander, gewone pad en rugstreeppad). Op zwoele avonden geeft dat een heel concert, welke goed is te beluisteren vanaf de dijk. Steenwaard zelf is dan waarschijnlijk onbegaanbaar door het groot aantal insecten. In de zomer zijn vanaf de dijk ook oeverzwaluwen te zien, in een steile rand van de grote plas.

De Lekdijk
Via de Lekdijk keren we weer terug naar de auto. Het lijkt vervelend om over/langs de autoweg te lopen. Als de wind niet te koud is heeft het ook wel wat, want je hebt een prachtig uitzicht.
Zeker in April als het Raapzaad bloeit is dit een superroute: genieten van Gods mooie natuur in optima forma.


Raapzaad bij Werk aan de Groeneweg


Raapzaad bij Werk aan de Groeneweg


Raapzaad bij Werk aan de Groeneweg


Raapzaad bij Werk aan de Groeneweg


Raapzaad bij Werk aan de Groeneweg


Raapzaad bij Werk aan de Groeneweg


Raapzaad bij Werk aan de Groeneweg


Langs de Lek


Langs de Lek


Strandje in uiterwaard langs de Lek


Plassen in de uiterwaarden langs de Lek


Langs de Lek


Langs de Lek


De Steenwaard


De Steenwaard


Schapen langs de Lekdijk


Vanaf de Lekdijk heb je een mooi uitzicht over de uiterwaarden


Uiterwaarden, gezien vanaf de Lekdijk





































Wandelingen in de buurt













Copyright (c) 2019 Avondwandelingen.nl. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com