Klik hiernaast voor 123
andere wandelingen in
de omgeving van Utrecht.
Een wandeling is beleven, proeven
en genieten van Gods mooie natuur.

88. Bij Oostvaardersplassen over t Lange Pad langs de konikpaarden

1.32u / 6.3km, natuurwandeling, Lelystad, niet geschikt in het donker Laatst gewandeld: 2020-04-27
Start: Gratis op parkeerplaats Buitencentrum Oostvaardersplassen Kitsweg 1 Lelystad
Download gpx Start wandeling Ga naar wandeling
Let op! Instructies (want onderstaande tekst is geen routebeschrijving)
  1. Open deze wandeling op uw telefoon.
  2. Om via Google-maps naar het startpunt te navigeren: Druk op Ga naar wandeling
  3. Bent u op het startpunt van de wandeling, dan kunt u de wandelkaart openen: Druk op Start wandeling
  4. Op de wandelkaart drukt u op de 'cirkel met vier streepjes' linkonder op het scherm om uw huidige positie weer te geven.
Bron: 't Lange Pad

Rietvelden, waterpartijen en konikpaarden
Wij deden deze wandeling op koningsdag in de coronatijd, gelukkig was de parkeerplaats open en konden we hier fijn wandelen. Onze ervaring is dat je prima in de natuur kan wandelen omdat voldoende afstand houden geen probleem is.
"Rietvelden, waterpartijen en konikpaarden" is de subtitel van deze wandeling op de site van Staatsbosbeheer, we kunnen daar bos aan toevoegen, het stukje wilgenbos in de route is bijzonder omdat hier de dode bomen niet worden opgeruimd, dit geeft een bijzondere sfeer.
Wij deden de wandeling tegen de klok in, eerst parallel aan de spoorbaan, waarbij we even onder het spoortunneltje door gingen om te kijken wat erachter zat.
Nadat we, na het eerste uitkijkpunt, op de heuvel de Praamweg overgestoken zijn, volgt het mooiste deel van de route.

Vogelkijkhut Krakeend
Eerst door een open gebied langs het water, daarna door het genoemde wilgenbos en ten slotte via vogelkijkhut Krakeend terug naar de Praamweg.
Het is echt een super wandeling door afwisselend bos langs het water en mooie uitzichten en prachtige konikpaarden. Blijf bij de paarden uit de buurt.

Boswachter Mikal Folkertsma
“Wandelen door de rietvelden, het wilgenbos, langs waterpartijen met watervogels en dan genieten van een weids uitzicht vanaf het uitkijkpunt. Als je je ogen openhoudt, kan je hier ontzettend veel zien. De variatie aan landschappen in combinatie met een verscheidenheid aan dieren maakt deze wandelroute zo speciaal.
Ik blijf altijd even stilstaan in het wilgenbos. Mos groeit op de stammen van de dode bomen en oud hout ligt verspreid over de weg. Er heerst hier een bijna sprookjesachtige sfeer. Door het hele gebied loopt een kudde konikpaarden. Ze zijn niet schuw en je kunt ze van heel dichtbij observeren. Ik kan uren kijken naar de interactie tussen de paarden onderling en hun veulens. Kom je in de ochtend, dan heb je ook kans om edelherten te spotten.
Mijn favoriete seizoen om hier te wandelen is het voorjaar. De natuur ontwaakt uit de winter en de eerste jonge dieren worden geboren. Wandel naar vogelkijkhut Poelruiter en spot het ijsvogeltje, zilverreiger, lepelaars en waterrallen. Met een beetje geluk zie je zelfs een zeearend of visarend boven de waterplas zweven.
Maar ook in de winter is het hier heerlijk wandelen. Er zijn dan veel overwinteraars te zien langs de route en vanuit de vogelkijkhutten. Met name kolganzen en brandganzen, klapekster, kramsvogels, maar ook diverse steltlopers. En als het vriest kom je prachtige landschappen tegen. Bevroren meertjes, riet met rijp, prachtig mos in het wilgenbos. En doordat de begroeiing minder hoog is kun je de konikpaarden met hun dikke wintervacht beter zien."Konikpaarden


Startpunt van de route


Veel water langs de wandeling


Mooie rechte laan


Spoorlijn met mooiste uitzicht


Doorkijkje


Weidse uitzichten


en watervogels


Een sprookjesachtig wilgenbos, de niet opgeruimde dode bomen geven de sfeer


We slingeren door een wild wilgenbos


Watervogels


Uitzicht vanuit de vogelkijkhut Krakeend


Konikpaarden


Konikpaarden op een heuvel


Soms hebben we een bruggetje nodig


Buitencentrum Oostvaardersplassen

Wandelingen in de buurt

Copyright (c) 2019 Avondwandelingen.nl. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com