Klik hiernaast voor 123
andere wandelingen in
de omgeving van Utrecht.
Een wandeling is beleven, proeven
en genieten van Gods mooie natuur.

95. Rondje langs het Gein van Fort Aboude naar Fort Nigtevecht (Liniepad)

2.15u / 9.6km, natuurwandeling, Abcoude, niet geschikt in het donker Laatst gewandeld: 2020-06-08
Start: Gratis langs de Kerkstraat in Abcoude
Download gpx Start wandeling Ga naar wandeling
Let op! Instructies (want onderstaande tekst is geen routebeschrijving)
  1. Open deze wandeling op uw telefoon.
  2. Om via Google-maps naar het startpunt te navigeren: Druk op Ga naar wandeling
  3. Bent u op het startpunt van de wandeling, dan kunt u de wandelkaart openen: Druk op Start wandeling
  4. Op de wandelkaart drukt u op de 'cirkel met vier streepjes' linkonder op het scherm om uw huidige positie weer te geven.
Bron: Natuurmonumenten Liniepad

Gein
Als je voor de forten gaat moet je niet 's avonds of in de zomer gaan, dan zijn de forten dicht en vanwege de bomen zie je ze bijna niet. Het rondje bij fort Nigtevecht is heel leuk en ook langs het Gein (vooral oostkant) is het mooi wandelen.
Het half bewolkte weer met zo nu en dan zon was heel geschikt voor foto's (veel beter dan strak blauwe lucht of geheel bewolkt zonder zon).
De auto hebben we neergezet in Abcoude langs de Kerkstraat.
Eerst wandelen we in oostelijke richting het dorp uit en volgen het Gein aan de noordkant, dit eerste stuk vond ik het minst mooie van de hele route, het is een verharde weg waarbij je de eerste kilometer het Gein bijna niet ziet.

Oostzijdse molen en Piet Mondriaan
Dan komt de Oostzijdse molen in zicht. Deze is bekend geworden van schilderijen van Piet Mondriaan. Tot 1950 bemaalde deze schepradmolen de Oostzijdse polder.
We volgen het Gein en gaan na ongeveer een kilometer rechts de brug over, dan gelijk rechts en weer links de Velterslaan op.
Na 500 meter links de Liniedijk op. De dijk is in 1890 aangelegd als verbindingswal tussen de batterijen aan het Gein en Fort Nigtevecht, ook was het een inundatiekering, zodat er geen water naar Amsterdam kon stromen.
Op dit dijkje kon ik een paar bijzonder leuke foto's maken (zie onder) met lammetjes die recht op me aan kwamen hollen.

Fort Nigtevecht
Nu zijn we aangekomen bij Fort Nigtevecht.
Het fort is in 1904 gebouwd van beton in plaats van baksteen. Hierdoor was het beter bestand tegen zwaar vijandelijk vuur dan het, verder op de route gelegen, Fort bij Abcoude. Fort bij Nigtevecht is de enige plek in de omgeving met reliëf en opgaande begroeiing. Dit kan je mooi zien vanaf de dijk langs het Amsterdam-Rijnkanaal. De steenuil heeft het fort, om de rust en beschutting, als broedplek uitgekozen. Deze vogel laat zich zelden zien. Futen en kleine karekieten kun je hier wel regelmatig spotten. In de winter zie je verschillende eenden in de fortgracht: kuifeenden, smienten en soms zaagbekken. Deze watervogels met hun kenmerkende snavel rusten uit op hun weg naar het warme zuiden.

Via de dijk langs het Amsterdam-Rijnkanaal, die loopt van Amsterdam/het IJ naar Tiel/Waal, lopen we om het fort heen en gaan dan weer terug naar het Gein.

Zuidzijde leuker dan noordzijde
Het Gein volgen we nu aan de zuidzijde, wat ik leuker vond dan de noordzijde. Onderweg passeren we weer de Oostzijdse molen.
Als we de spoortunnel over zijn lopen we links langs het oude witte Station en gaan we nog een klein rondje langs Fort bij Abcoude.
Van het Fort zelf zien we niets omdat het geheel omringt is door bomen.

Fort bij Abcoude
Fort bij Abcoude is het oudste fort van de Stelling van Amsterdam (1887). Het is grotendeels uit bakstenen opgebouwd en daardoor niet bestand tegen zwaar geschut, van bijvoorbeeld de brisantgranaat. Fort bij Abcoude is nu omringd door een gevarieerd bos met esdoorns en elzen. De grote paardenkastanjes achter de kazerne en meidoornhagen langs de gracht zijn restanten van de oorspronkelijke militaire beplanting. Ze zorgden voor camouflage, gebruikshout en stabilisatie van de grachtoevers. Vroeger waren de wallen echter grotendeels boomloos en kaal. Dit voor een zo optimaal mogelijke verdediging. Sinds ze in onbruik raakten en beheer geen prioriteit was, ontstond er een weelderige bosvegetatie. Onder het beheer van Natuurmonumenten is Fort bij Abcoude aantrekkelijk geworden voor watervogels en vleermuizen. De dwergvleermuis en watervleermuis voelen zich thuis in de donkere ruimtes en het groen. De kleurige ijsvogel laat zich hier ook wel eens zien.

Na het fort lopen we via de Angstel en een paar honderd meter Abcoude weer terug naar de auto.


Lammetjes komen naar me toe rennen


De schapen gaan voor me op de vlucht


Hier is te zien hoe ik de twee voorgaande fotos maakte


Oostzijdse Mill (bekend van schilderij van Piet Mondriaan)


Oostzijdse Mill (bekend van schilderij van Piet Mondriaan)


H.H. Cosmas en Damianuskerk van Abcoude


Bootje langs het Gein


Skyline van Amsterdam


Bij Fort Nigtevecht


Infobord Fort Nigtevecht


We komen een mooi paardje tegen


Fort Nigtevecht


Langs het Amsterdam Rijnkanaal


Koeien in de wei


Langs het Gein


Mooie blaarkoppen


Dijkje met schapen met op achtergrond Abcoude


Skyline van Abcoude


Van Fort Abcoude is vanwege geboomte niets te zien


Langs de Angstel


De dorpskerk van Abcoude





































Wandelingen in de buurt













Copyright (c) 2019 Avondwandelingen.nl. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com